Terchovský kámen - pískovec

Terchovský pískovec je kvalitní a krásný kámen pro Vaši stavbu a zahradu.
 

Malebné okolí Terchové je plné krás, ale příroda ho obdařila i obrovským skrytým bohatstvím - kvalitním pískovcem, který se těží v poměrně složitých podmínkách již od počátku 20. století v kamenolomech v Hatiach a v Teplickom jarku. O kvalitě tohoto kamene svědčí fakt, že z něj byl postaven i starý železniční most v Budatíne, dnes ho najdete jen v Těrchové na různých místech jako např. Křížová cesta na vrch Oravcová, různé kaple a samozřejmě i na soukromých objektech.

Tím se dostáváme k množství nesporných výhod Terchovského přírodního kamene jako stavebního materiálu. Bez jakékoliv údržby je totiž vysoce pravděpodobné, že tento kámen přežije množství generací a proto váš vklad je nejen jednorázový, ale i hodně dlouhodobý. Zároveň díky jeho tvrdosti ho lze použít na místech, kde bude dlouhodobě vystaven náročnějším podmínkám. Například na vnější nepravidelné obklady, kamennou dlažbu, šlapáky do zahrady či kamenné zídky. Terchovský kámen je prostě super. 

Nejkvalitnější štípaný pískovec na našem trhu, například objemová hmotnost 2,7 g/cm3, pevnost v tlaku 165 MPa a  minimální nasákavost 0,3 % !!!. V každém pásu pískovce je vždy několik  vrstev, postupně navrstvených na sobě v tloušťce od 1 do 30 centimetrů . Rozmanitostí vrstev pískovce je předurčen k téměř neomezené škále využití  v zahradní i stavební architektuře. Nejtenčí vrstvy pískovce v tl. 1-3 cm se hodí na obklady lepené  jako např. koupelny, kuchyně , krby a silnější vrstvy k samonosným obkladům a pískovcovým plotům . Dlažby ,tzv. pískovcové šlapáky v tl. od 3-5, 4-7 , 7-15 cm můžeme použít např. místo zámkové dlažby , nebo jako okrasné pískovcové chodníky v zahradě ,nebo třeba jako parkoviště i pro osobní i nákladní vozy.