Gabiony

Pojďme si nejprve vysvětlit,co to ten gabion vlastně je. Slovo gabion pochází původně z Francie a znamená drátěný koš. Úplně na začátku asi před 7000 lety sloužily gabiony jako zábrana proti povodním. Nebyly to však klasické drátěné koše, jako je známe, byly to spíše textilní nebo proutěné koše plněné hlínou či pískem.

A jak tedy vypadá dnešní gabion a k čemu se používá? K sestavení gabionového koše potřebujeme gabionové sítě, spojovací spirály a vyztužovací spony.

Gabionová síť -  sítě se vyrábí ze speciálně upraveného drátu o průměru 3,94mm, který se bodově svařuje na sítě. Rozměry ok jsou 100x100mm nebo 100x50mm. Základní rozměry sítí tzv.polotovary se vyrábí o rozměrech 3100x1000 (1100,1050). Tyto velikosti se poté upravují na menší požadované rozměry sítí. Gabionové sítě tvoří strany koše. Nabídka jednotlivých sítí a komponentů ZDE

Spojovací spirály - spirála vzniká tak, že je soustavou podávacích kladek drát protlačován drážkou do tvaru spirály. Tyto spojovací prvky slouží k sešití jednotlivých sítí či stěn k sobě, montáž je jednoduchá a spoj, který spolu tvoří je velice pevný. Spirála musí být vždy o něco delší než hrana gabionového koše, abyste ji mohli na koncích zahnout a zamezilo se samovolnému rozpojení.  Spirály se vyrábí v různých délkách. Nabídku najdete ZDE

Vyztužovací spony - říká se jim také distanční spony, jsou jednou z nejdůležitějších součástí koše. Při výrobě prochází soustavou rovnacích kladek, které navíc povrch drátu ještě uhladí a tím dojde k zacelení mikrotrhlinek, tím se ještě zvýší jeho odolnost proti zvětrání. Spony mají při výrobě ohnuty oba konce nebo pouze jeden. Tyto konce musí být vždy obtočeny přes křížení drátů. Spony zajišťují stabilitu koše a udržují stěny rovné bez vypouklin.Vyrábí se v délkách 300,500 a 1000mm.  

Všechny díly gabionů, které Vám nabízíme se vyrábí ze stejného drátu, který je speciálně upraven a ošetřen povlakem proti korozi. Každé železo začne časem korodovat a jeho záchrana stojí další peníze a čas. Drát, ze kterého se vyrábí gabionové sítě a příslušenství je opatřen povlakem ze slitiny s obsahem 95% zinku a 5% hliníku. Tato slitina je výrazně houževnatější, nevznikají na ní trhlinky ani při obtočení kolem trnu o průměru pod 8mm. Tento povlak v přírodním prostředí dokáže odolávat déle jak drahé nátěry či jiné kovové povlaky. 

Čím a jak se gabionový koš naplní? Máme dva způsoby plnění.

První způsob plnění je tzv.sypání kameniva, tento způsob je jednoduchý a rychlý, ale je určený spíše pro technické účely, protože na pohled už není tak příjemný. Při výběru kamenů musíme dávat pozor na to, aby kameny z košů nepropadávaly, musí být tedy větší než oka sítí. Nejčastěji se používá frakce 32-63 nebo 63-125, k nejoblíbenějším patří obroušené oblázky.

Druhý způsob plnění je tzv. mozaika. Jde o mnohem pracnější a časově náročnější způsob, ale odměnou vám bude velice příjemný vzhled gabionu. Nejprve se začne skládat pohledová strana, kameny na plocho, podobně jako cihly. Docílíme tak co největší pevnosti a zabráníme lámání a sesouvání kameniva. Jakmile je mozaika vyskládaná do cca 20-30 cm dosypeme prostor za ní kameny jako u předchozího způsobu, poté namontujeme distanční spony a  celý tento postup opakujeme dokud není gabion plný. 

K plnění gabionů se dají použít různé druhy kameniva, kámen však musí být přímo určen do gabionových košů, nenasákavý a mrazuvzdorný. Vhodné jsou např. kamenec, čedič, žula, rula, vápenec, břidlice a další. Pokud si nejste jisti, neváhejte se zeptat.

Kde nejčastěji gabiony využijeme? Můžeme z nich vytvořit velmi rozličné stavby. Schody, kaskády různých tvarů a velikostí. Ozdobné gabionové koše jsou vhodné i do zimních zahrad či na venkovní terasy, kde nám vytvoří příjemný a originální designový prvek. Stavby z gabionů se také využívají pro zpevnění svahů, aby nedocházelo k sesouvání půdy. Výstavbou různých zídek můžeme příjemně oddělit relaxační zónu zahrady od té užitné. Velice oblíbené jsou nyní gabionové ploty, kombinované se dřevem či s kovem nebo treláže. Treláž je vlastně také jakoby plot, jen gabiony jsou prázdné, popřípadě se pouze některé z pater naplní kamenivem a do ostatních se vloží různé popínavé rostliny, jedná se o velice estetický a zajímavý způsob plotových konstrukcí. Nabídka kompletních gabionových košů ZDE