Kamenný koberec

Zpátky k přírodě, tento pojem se stal současným trendem. Snažíme se obklopit přírodními materiály čím dál víc i ve svých domovech. Přírodní prvky jsou oblíbené pro svou originalitu a jedinečnou krásu. Velice zajímavým prvkem je v interiéru právě kámen, tak proč si ho nedát přímo na podlahu.

Kamenný koberec je krásným a trvalým řešením pro úpravu nejen podlah interiéru, je vhodný k použití také na balkonech, terasách, okolí bazénů, schodech či chodnících. Kamínky se vyplňují pojivem, jedná se o vysokopevnostní UV stabilní pryskyřici, která nežloutne a má velkou pevnost. Povrch koberce pak zůstává hladký a nepropustný, podlaha je pevná a odolná. Kamenný koberec se dá využít také na frekventovaných místech jako jsou např.chodby a vstupní haly.

Jako plnivo se používají několikrát prané a tříděné říční kamínky nebo mramorové oblázky, které jsou nabízeny v různých frakcích. Výběr kamínků najdete ZDE  U každého typu je popsána doporučená tloušťka koberce, kterou je nutné dodržet, aby podlaha fungovala a sloužila co nejdéle. Před pokládkou je nutné podklad naimpregnovat, povrch musí být čistý, zbaven nečistot a prachu. Vyrábí se dva typy impregnací, epoxidová penetrace pro savé povrchy jako  je např. beton, a polyuretanová penetrace pro nesavé povrchy jako je keramická dlažba, plast či kov. Penetrace podklad uzavře, stane se nenasákavým a odolnějším proti následnému opotřebení.

Kamínkový koberec je ideálním povrchem pro podlahové vytápění. Dá se aplikovat také na oblé hrany či svislé povrchy do výšky až 30cm.

Velké plus má údržba kamenného koberce, je velice jednoduchá, jedná se o bezespárovou podlahovou krytinu, povrch stačí pouze vysát či vytřít. Kamínková podlaha má výborné protiskluzové vlastnosti, je mrazuvzdorná a neobsahuje chemické závadné přísady. Hodí se i dětem do dětských pokojů. K další velké výhodě přispívá i to, že kamenný koberec nejen krásně vypadá, ale je příjemný i na dotek bosé nohy.

Aby Vám kamenný koberec dělal radost dlouhá léta, je nutné dodržet pracovní postup a hlavně vybírat kvalitní materiály. Nevybírejte materiál podle nejnižší ceny, která je mnohdy vykoupena nízkou kvalitou a krátkou životností materiálu, jedná se zejména o nekvalitní pojivo, které se časem opotřebí a kamínky se začnu drolit.

Ukázka pokládky kamenného koberce: